Blogda Ara

13 Kasım 2017 Pazartesi

Favori Parfümlerim




Selam size mis kokulu bir yazı hazırladım. Mağaza gezerken, durakta otobüs beklerken bile iltifatlar alacağınız kadar güzel kokularla çok iddialı geliyor bu yazı.

Hiç bir zaman sürekli bir kokuya bağlı kalmayı sevmedim. Parfüm konusunda acayip sıkılgan bir yapım var. Bir şişe bitince tekrar aynısından almıyorum. Araya başka kokular almam gerek. O yüzden şimdiye kadar çok fazla parfüm kullandım ve hiçbir zaman imzam olan bir koku olmadı.  Ama tabi ki kullandığım ve çok sevdiğim kokulara tekrar döndüğüm oluyor. Dediğim gibi ama başka kokulara geçtikten sonra. Fakat her zaman parfümlerimi tamamen dibine kadar bitiririm.



Peki parfüm seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Parfüm seçmek biraz zordur. Emek ve vakit ister. Acele ile hemen karar vermemenizi öneririm. Çünkü ilk sıktığınızda harika bulduğunuz bir koku 10 dakika sonra hiç hoşunuza gitmeyebilirken, tam tersi de olabilir. Parfüm ten uyumuyla da gerçekten çok alakalı. Birinde çok beğendiğiniz bir kokuyu kendinizde sevmeyebiliyorsunuz. Bu nedenle dikkatlice ve sabırla karar vermekte fayda var. 
Satıcılara çok fazla inanmayın. Mağazaya girmeden önce mutlaka kendi ön araştırmanızı yapın ve mutlaka deneyerek alın.

Karakteriniz….
Parfüm seçiminde birazdan size bir çok kriter sayacağım ama bunlardan daha önce gelen en önemli bir kriter var ki o da karakterinizdir. Parfüm seçerken en önemli faktör sizsiniz. Önce kendinizi tanıyın ve hayatı nasıl yaşamaktan hoşlandığınıza dikkat edin. Yani biraz daha konuyu açarsak iddialı, seksi, baharatlı bir koku seçtiyseniz bu kokuyu taşıyacak bir "ruh hali" ve de "karakter" yapısına sahip olmalısınız.

Giyim Tarzınız…
Parfüm seçiminde giyim tarzınızı da göz önünde bulundurmanız gerekiyor:
Spor ve rahat kombinler tercih ediyorsanız daha fresh kokular tercih etmelisiniz. üst ve orta notaları meyve ve çiçek, kalp notası yeşil kokular.
Giyim tarzı klasik, topuklu ayakkabı kullanan bayanlar baharatlı kokuların tercih etmesi daha uygun olabilir üst ve orta notaları baharat ve baharlı çiçekler, kalp notası odunsu kokular.
Duruma ve mevsime göre birden fazla parfümünüzün olması doğaldır. Parfüm bulunduğunuz ortama uygun olmalıdır. iş yerine ağır kokan bir parfümle gitmek iş arkadaşlarınızı çok yoracaktır.
Ten rengi ve yapısı…
Esmer tenliler baharatlı kokuları, beyaz tenlilerde odunsu ve vanilyalı kokuları en iyi şekilde taşır. Bu gibi laflara asla kulak vermeyin. Bunlar insanların kendi yakıştırmalarıdır. Bu konu da ten rengi belirleyici değildir. Eğer seviyorsanız ne isterseniz onu kullanabilirsiniz.
Ten renginden çok teninizin yapısı önemlidir. Yağlı ciltler, kuru ciltlere göre daha şanslıdır. Çünkü yağlı ciltlerde parfüm daha uzun süre kalır. Cildiniz kalın ve yağlıysa, baharatlı kokuları kuru ve inceyse de çiçekli parfümleri daha iyi taşırsınız
Yaşınız...
Yaş parfüm seçerken önemli bir etkendir. 20’li yaşlarda daha dinamik ve taze bir hava yaratan meyveli ve çiçeksi kokular, 30’lu yaşlardan sonra da daha pudralı ve daha yoğun kokuları tercih edebilirsiniz.

Doğru zaman…
Kış ve yaz mevsiminde kullandığımız kokular farklı olmalıdır.  Her mevsim aynı parfümü kullanmak her mevsim kürk giymekten farksızdır. bu nedenle mevsime uygun koku kullanmalısınız.

Örneğin, oryantal, baharatlı bir koku kış mevsiminde teninizde çok güzel dururken, aynı koku yaz mevsiminde terlemenin de etkisiyle çok ağır ve hoş olmayan bir kokuya dönüşebilir.
Yazın fresh ve çiçeksi kokular önerilir. Çiçek kokuları yazın etrafınızda arıların dolaşmasına sebep olabilir. Dikkatli kullanmanızı öneriyorum.
Yaz için daha hafif, kış için daha yoğun olmak üzere en azından 2 parfüm sahibi olunmasını tavsiye ederim.
Gündüz spor bir kıyafetle kullandığınız koku ile gece gideceğiniz bir davetteki koku aynı olmamalıdır. Gündüz daha hafif, fresh kokuları seçerken, akşam daha yoğun, daha sofistike kokuları tercih edebilirsiniz.
Ne ucuz ne çok pahalı…
Bir parfümün pahalıysa o parfüm kalitelidir demek yanlıştır. Ancak çok ucuz parfümler genelde hemen uçarlar. Kaliteli bir parfümde farkı hemen hissedersiniz. Ne kadar terlerseniz de içeriğindeki formüller sayesinde kötü kokuyu kapatır.
Bir parfüme servet harcayıp bütçenizi sakın sarsmayın. Bütçenize en uygun parfümü kendiniz bulmalısınız.
Parfüm seçmeye gittiğinizde…
Koku olma duyumuzun en güçlü olduğu zaman sabah saatleridir. Parfüm alışverişinizi sabah yapmanızı öneriyorum.
Uzmanların en çok üzerinde durdukları konu yemek öncesi aç şekilde yapılması yönündedir.
Asla regl iken parfüm denemeyin ve de almayın. Parfümü algılamamız hormonlarla da baya etkili.
Teninizin ve gözeneklerinizin temiz olmasına dikkat edin. Parfümü aldıktan sonra da hep temiz teninize uygulayın.
Teninizde denemeden asla parfüm almayın Parfüm seçmeye giderken parfüm sıkmayın, kokusuz gidin.
Asla şişeden koklayıp karar vermeyin. Parfümler ten kokusuyla etkileşime girince bambaşka bir hal alırlar. Teninize 15-20 cm mesafeden sıkarak deneyin.
Teninizin parfümünüzü size en iyi tanıtacağı bölge bileğinizin iç kısmıdır. Parfümü buraya uygulayın ve biraz bekleyin. Bu bölgenin derisi oldukça incedir ve kan akışı hızlıdır. Bu da koku yayımını hızlandırır. Biraz bekleyin, kokunun teninizde kalmasına ve yayılmasına izin verin.İlk anda aldığınız koku parfümün ana notaları olacaktır. Daha sonra orta notalar ve bir süre sonra da dip notaların işlediği tam kokuyu algılayabilirsiniz. Tekrar tekrar koklayın. Bekleme süresi vermezseniz başlangıç parfüm notaları sizi yanıltabilir. Bu nedenle 10 dk. sonra koklayıp parfüm hakkındaki kararınızı verin.

Parfümleri kıyafete sıkmak?
Vücudunuzda kokuyu uygulayacağınız bölgeler, bilek, kulak arkası ve boyundur. Bu bölgelerde koku daha kalıcı olacaktı. Ter kokma potansiyeli yüksek olan bir yerinize sıkmayın ki parfüm çirkin bir kokuyla karışmasın.
Kış parfümlerini teninizden çok, kıyafetinizde denemeniz daha mantıklı olacaktır. Kıyafete sıkılan parfüm daha kalıcı olu ve ter kokunuzla birleşmeyip insanları rahatsız etmeyecektir.

Eau de parfüm mü eau de toilette mi tercih etmeliyim?
Kalıcı parfüm için eau de parfüm, çok kalıcı olmayan parfüm için eau de toilette tercih edebilirsiniz.
Bir parfüm tercih edeceksiniz eau de parfüm versiyonuna yönelmenizi tavsiye ederim. Eau de parfümler her zaman daha kalıcı ve daha pahalıdır.
Bir diğer fikir de aynı kokunun hem parfüm hem de edt'sini alıp, günlük hayatta edt kullanıp, diğer zamanlarda da parfümünü kullanabilirsiniz.
Ayrıca parfümünüzün tamamlayıcı ürünlerini de kullanırsanız kalıcılığı daha uzun olur (deodorant, vücut kremi vs.)


Benim Sevdiğim Parfümler
Not: parfümlerin anlatım sıralaması karışıktır; yani en çok sevdiğimden başlamadım.

1.Modern Muse Estee Lauder

Çiçeksi bir koku. Kalıcılığı da oldukça başarılı, sıktıktan  2-3. gün sonra bile alıyorum kokusunu. Eminim uzun süre aynı parfümü kullanmayı sevenlerin vazgeçemeyeceği bir koku olmuştur. 

İki tipi var;

1.sparkling jasmine accord: çin’den gelen yasemin zambağının feminen dokunuşu ile floral notaların canlılık veren enerjisi modern kadının kreatif enerjisi ve manyetik çekiciliğini temsil eder.

2.sleek woods accord: paçuli ile biraraya getirilen madagaskar vanilyası ve kehribar modern kadının güçlü duruşu, özgürlüğü ve yüksek özgüvenini yansıtmaktadır." şeklinde tanımlamış sephora.




2.Paco Rabanne Lady Million

Bu parfümü 2010 senesinde çıktığında, ilk keşfedenlerdendim.

Parfümler durdukça güzelleşir ya, bu parfüm sıktığınız andan itibaren güzel kokuyor.

Şekerli olmasına rağmen insanı baymayan, mide bulandırmayan yaz-kış kullanılabilecek tatlı bir koku.

Tek bir fıs ile buram buram kokuyor ama kesinlikle ağır değil, fark edilirliği ve kalıcılığı çok iyi belirgin bir koku. 

Kült parfümler listesine çoktan girmiş ve sanıyorum çok uzun yıllar boyuncada o listede yerini kimseye kaptırmayacak parfümdür.

Notalarına gelirsek;

üst: neroli, frambuaz
orta: gardenya, yasemin, portakal çiçeği
son: paçuli, bal.


3.Lancome La Vies Belle


Julia Roberts'ın lansman yüzü olduğu, bundan dolayı zaten baştan gözlerimde kalpler çıkarak olumlu duygular beslediğim parfüm.

Bir gün "İşte benim kokum bu" dersem bu bir tek bu parfüm için olacaktır. Senelerdir birçok parfümü denemiş biri olarak bittiğinde en çok üzüldüğüm oldu. Her kadın hayatında bir kez dahi olsa kullanmalı.




İris, yasemin ve zambak, portakal çiçeği özü ve paçuli esansından oluşuyor. 

Tatlı, kalıcı ve karakteristik bir koku.

Duştan sonra bile vücudunuzda kalıyor.

Biraz ağır olduğu söylense de (ki bence öyle değil ama) azıcık sürmek gerekiyor. Kararında sürüldüğünde hoş kokuyor gerçekten.






4.Armani Code Femme

Canım sevgilimin ilk sevgililer gününde bana aldığı hediyedir. ondan gelen ilk hediyem olduğu için midir ya da hayatımda aldığım ilk sevgililer günü hediyem bu parfüm olduğu için midir bilmiyorum ama bu parfümün bendeki yeri çok özeldir. i̇lişkimizin ilk başlarını hatırlatır. neyse bu kadar magazin yeter.

Armani Code'un kadınlar için üretilmiş olan parfümüdür.

Orta derece kalıcı, tek bir fıs ile 24 saat idare edebiliyor.

Bittikten sonra tekrar almışlığım vardır.

İçeriğinde; portakal, zambak, bal, yasemin esansları kullanılmıştır.

Üst notasında zambak, orta notasında yasemin ve portakal olduğu söylenen parfümdür. ben neden bal kokusu alamıyorum?.

Orta derece kalıcı, tek bir fıs sizi 24 saat götürüyor.

Sıktıktan sonra zamanla hafifleyip keskinliği gidiyor.

Bu parfümü bence kışında kullanabiliriz yazında. yasemin kokulu olduğu için yazın da kullanılabilecek bir parfüm.

Günlük, sportif bir koku gibi görünse de gece kullanımlarına da çok yakıştığını düşünüyorum. ki bunda o şişesinin tasarımı ve mor siyah renginin de etkisi büyüktür.



Çiçeksi, bahar ve yaz aylarına yakışan severek kullandığım ferah koku.


Hafif ve temiz koktuğunu söyleyebilirim.Kalıcılığı orta seviyede

Şişe tasarımı da çok güzel, sade ve şık. 


6.L'occitane Neroli Orchidee 

Portakal çiçeği ve orkide özlü. 


Tam bir yaz kokusu. Buram buram çiçek kokuyorsunuz ve kesinlikle çok kalıcı.


Muhteşem bir koku sade ve zarif.




7.Marc Jacob Decadence

Şişesi minik bir el çantası şeklinde. Şişesiyle ilk başta aklınızı alıyor evet ama kapağı çok ağır, çantada taşırken zorlanıyorum.

Fark edilirlik her daim etkilidir ve aşırı kalıcı bir parfüm. 2 gün sonra bile sürekli kokusu burnunuzda. 


İçeriğindeki aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır.

Üst- erik, yasemin 
Orta- gül, zambağı, iris 
Alt- amber, vetiver, papirüs bitkisi.

Ekşimsi ve buruk meyveler (İtalyan eriği)  ve yumuşak beyaz çiçekler ile başlangıç yapıyor. Orta katmanda bu çiçek formu değişiyor. Sucul ve yeşil kokan çiçekler; iris, nergis ve zambak gibi hafif sabunsu ve tozlu çiçekler var. Kapanışta da tuzlu amber, köksü vetiver ve papirüsle hafif odunsu notası var. 

Bu kokuyu ben kışa daha çok yakıştırıyorum. Bir de fiyatını da düşünürsek, günlük değil de özel akşamlarda kullanılması daha mantıklı.
Vazgeçemediğim, tekrar tekrar satın aldığım parfümlerden biri olacak mı, bunu zaman gösterecek.








Yeni parfüm denedikçe bu yazıyı güncelleyeceğim.



Bu parfümlerden sizinde kullandıklarınız var mı? Yorumlarınızı benimle de paylaşır mısınız? Ayrıca çok beğendiğiniz parfümleri de bana lütfen önerin.



Son olarak, size şimdi harika bir site önereceğim:



https://www.fragrantica.com/ 

Bu sitede dünyaca ünlü bir çok parfüm site kullanıcıları tarafından oylanıyor.
Parfümlerle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz, yorumları okuyup aynı zamanda yorum yazabileceğiniz bir site.Parfümlerin tasarımcıları,kalıcılıkları, ana notası ve ,kullanıcı yorumlarına kadar bir çok bilgi mevcut.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Hoşçakalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren yorumlar yasaktır. Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.