Blogda Ara

25 Ekim 2017 Çarşamba

Parisienne Stilinin Vazgeçilmezi Bereler



Herkese merhaba,

Bu yazımın konusu podyumlardan sonra sokakları da etkisi altına alan Fransız bereleri. Parisienne/Parizyen stilinin vazgeçilmezi olan, romantik ve elegan bir görünüme kavuşmamızı sağlayan, hemen her stile kolayca uyum sağlayan bereleri bizde çok sevdik dimi? Tarihte lk nerede kullanılmış, kimler kullanmış, biz nasıl kombin etmeliyiz ve nasıl takmalıyız? Bütün bu soruların cevabı bu yazımda.

Fransız stili denildiği zaman akla gelen şey; bereler, (Fransızların deyimiyle beretler ya da bizim bildiğimiz adıyla kasketler) 2017 sonbaharında oldukça fazla karşımıza çıkmaya başladı. Fransız filmlerinde de sıkça gördüğümüz bu bereler, bu aralar şapka modelleri içinde en popüler olanı. Parizyen stili için olmazsa olmazlar arasında olan beretleri, ünlü markaların 2017 sonbahar kış koleksiyonlarında yün, keçe, deri veya farklı kumaş ve modeller ile sıkça görmekteyiz.

Beret'in Tarihçesi

Beret şapkasının tarihi, 15. yüzyıla kadar uzanır. Güneybatı Fransa'nın köylüsüyle özdeşletirilen, çobanlarının kahverengi koyun yünü ile elde ördükleri, sıcak sabunlu suya yatırıp ayaklarla çiğneyerek ‘su geçirmez’ hale getirdikleri bere, kafaya takılabilir, sığınabilir, çıkarılabilir, silinirken yere koyulabilir. 

Daha sonra, Bask halkının Fransız sınırları bu şapkayı takmaya başladı ve "Bask Beresi Şapkası" olarak anıldı(1).

Beret Şapkasını giyen ilk ordu İngiliz ordusudur. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizler Avrupa kıtası seferi ordusuna gönderdiler, bazı subaylar beret giyiyorlardı(1). 

Sanat tarihi ve arkeoloji bu berelere benzer modellerin Bronz Çağ’dan beri kullanıldığı konusunda hemfikirdir. Batı modasında hem kadınlar hem erkekler tarafından 1920’li yıllardan beri giyildiği bilinen bu şapka modeli o yıllarda en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretiliyordu(2). 

Askeri üniformalarda da çok sık kullanılan berelerin entelektüellikle özdeşleştirilmesi ise Rembrant, Richard Wagner, Picasso gibi sanatçıların onları çok seviyor oluşuna denk geliyor. Che Guevara’nın siyah, yıldızlı beresi ise gelmiş geçmiş en ikonik şapkalardan biri olarak anılıyor(2).

Günümüze biraz daha yakın zamanlarda bu şapka modelini, Jane Birkin, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve gibi Fransız film yıldızlarının başından düşmemesiyle birlikte ikonik şapka modeli haline gelmiş oldu. 




Peki harika ve ikonik Fransız beresi nasıl kombin edilir ve nasıl takılır?

-Nasıl kombinlemeliyiz?

Öncelikle söyleyeyim; kombinimiz ister şık ister spor olsun, beretleri her türlü parçayla çok rahat kullanabiliyoruz. Oversize kazaklar, t-shirtler, pançolar, deri taytlar, deri eldivenler, pileli midi etekler, çizgi ve ekose desenli bütün parçalar...Beretleri birlikte kullanabileceğiniz bir diğer aksesuar da tıpkı bir ressamdan ilham alırmışçasına boynunuza takacağınız fularlar veya atkılar...

Bu beretler hem bir çok trendi kusursuz bir şekilde destekliyor hem de her yılın modasına kolayca uyum sağlıyor. Parizyen kadın imajı da, entelektüelliği çağrıştıran detaylar da bu şapkalar sayesinde ortaya çıkıyor.Günümüz modasındaki yırtık jeanlerle de, 60’lar veya 70’ler modasını çağrıştıran retro stillerle de, 70’ler modasının ana parçalarından olan yüksek bel ispanyol paça  pantolonlarla da kullanıma oldukça müsait.

Bu ara beret almayı düşünüyorsanız sonbahar renkleriyle kontrast yaratan renkleri tercih etmenizi öneririm. Yeri gelmişken geçtiğimiz kış trend olan pembenin yerini bu kış kırmızı alıyor. Bu kışın rengi kırmızıymış yani. O zaman bence bir tane kırmızı Fransız beresi için dolabınızda yer açmalısınız. Eğer kokoşluk sevenlerdenseniz birkaç küçük aksesuar takarak (parlak taşlar,broşlar ve rozetler) sade berenizi hareketlendirebilirsiniz



Bu kışın favori rengi olan kırmızı beretlerde de çok fazla karşımıza çıkıyor. Az önce bahsettiğim gibi beretler çizgili,deri ve ekoseli parçalar ile yaptığınız kombinlerinizi mükemmel bir şekilde tamamlıyor.

-Nasıl takmalıyız? 

Kullanımı çok esnek; sağa,sola,öne,arkaya kolayca hareket ettirebileceğiniz bu bereler için işte size bir kaç stil önerisi:

1.Başınızın önüne düşürerek ya da arkaya doğru atarak kullanabilirsiniz. 

2.Tam bir parizyen stili yakalamak için bereyi olabildiğince çapraz takın ve yanda tutun.

3.Saçınız açıkken kullanmak hem bereyi hem de saçınızı daha iyi gösterir. Ancak saçınızı toplu iken kullanmak istiyorsanız ensede toplayıp yana doğru ayrılmış bir at kuyruğunu deneyebilirsiniz.

4.Berenizi örgü ile kullanacaksanız sık aralıklarla örülmüş dağınık modeller daha hacimli duracaktır.

Benim Beret Stilim

Ben hem bu kışın rengi  hem de sarı yaprakların olacağı sonbahar fotoğraflarımda güzel çıkacağını düşündüğüm için renk seçiminde kırmızıyı tercih ettim. 

Düz saçlarımı açık bırakarak bereti yana yatırarak kullandım. Bu tarz şapkaları saçlarım açıkken kullanmayı seviyorum. Kırmızı beretim, kırmızı rujum ve kırmızı ekoseli atkım ile bence güzel bir uyum oluşturdu.Siz nasıl buldunuz? Yorumlarda benimle paylaşın olur mu? 😘

Ünlülerden Beret Stilleri

Diane Kruger'in saçları ensede toplanıp yana alınmış atkuyruğu ve salaş örgüsü ile kullandığı bereti


Selena Gomez'de toplu saçla kullananlardan. Çizgilli kazağıyla bereti birlikte ne kadar da tatlı olmuş değil mi ?

Kendall Jenner'ın spor kombiniyle ve açık saçlarıyla kullandığı deri bereti

Chiara Ferragni beretini arkaya doğru atarak kullananlardan




Alış Veriş

Sizin için radarlarıma takılan birkaç beret önerisi;

ZARA




ZARA


Bu yazılı olana bayıldım ama Zara'nın çocuk reyonundaymış. 🙈Neden? Ama gidip bir denemeli belki kafama olur. 

STRADIVARIUS




PULL&BEAR



KOTON




TRENDYOL






Bu arada benim kombinimdeki kırmızı beretim LCW'den ve 20 tl gibi çok uygun bir fiyata aldım. :)

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Sevgiyle ve sağlıkla kalın...



TARİHÇEDE Kİ KAYNAKLAR:
1.http://tr.wearzonecap.com/news/beret-hat-history-introduction-7324487.html

2.http://www.milliyet.com.tr/berelerde-fransiz devrimi/cumartesi/haberdetay/14.11.2015/2147634/default.htm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren yorumlar yasaktır. Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.