Blogda Ara

29 Ağustos 2018 Çarşamba

FOTOĞRAF İPUÇLARI ve SON ZAMANLARDA KULLANDIĞIM FAVORİ FOTOĞRAF DÜZENLEME UYGULAMALARI



Merhaba,
Aktif tutmaya çalıştığım bloğuma yaklaşık 4 aydır bir yazı bile girmemişim hiç söylemiyorsunuz. Neyse dönüşüm bana instagramda en çok sorulan sorunun yazısı ile oldu. Şimdiye kadar sosyal medya üzerinden en fazla aldığım mesaj fotoğrafları neyle çektiğim ve hangi düzenleme programlarıyla düzenlediğim hakkında olmuştur. Bende bu yüzden sizin için hem biraz fotoğraf bilgisi hem de fotoğraf düzenlemeyle ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm faydalı bilgiler hazırladım. Son kısımda da güncel kullandığım favori fotoğraf düzenleme uygulamaları var ve bu yazı sonsuza dek kalıcı, hu huuuh! Artık bu konu hakkında gelen mesajlara bu yazının linki ile cevap verebilirim. :)



Çektiğimiz, paylaştığımız fotoğrafların daha çok beğenilmesi için fotoğrafların kusursuz olmasını istiyoruz. Sosyal medya hayatımıza bu kadar dahil olmadan önce fotoğraflarımızı şimdi ki kadar incelemiyorduk. O zamanları hatırlayanlar bilir; eğer profesyonel bir şekilde fotoğrafçılıkla ilgilenmiyorsak fotoğraf düzenleme adına bilgisayarımızda sadece (emektar) Picasa vardı ve bize yetiyordu. Filtre dediğimizde ya siyah beyazdı ya da sepya çünkü fazla bir seçenek yoktu.  Şimdi ise fotoğraflarımıza yaptığımız basit dokunuşlarla moda dergilerindeki o muhteşem kareler gibi fotoğraflar elde edebiliyoruz. Beğenmediğimiz bir fotoğrafı beğenilir hale getirmek için bir uygulamadan çıkartıp diğerine sokuyoruz. Ama biz buna yine de fotoğraflara sanatsal dokunuşlar ekleme diyelim. Kötü fotoğraf yoktur üzerinde az uğraşılmış ya da uğraşılmamış fotoğraf vardır. 😊

Kullandığım uygulamaların detaylarına geçmeden önce fotoğraf çekme ve düzenleme hakkında değinmek istediğim önemli noktalar var. Anlatacaklarım fotoğraflarını hem telefonla hem de profesyonel makine ile çekenleri kapsıyor. Uzun bir yazı olacağı için sabırla okumanızı öneriyorum çünkü faydalı bilgiler var ama ben direkt uygulamaların ismini öğrenmek istiyorum derseniz aşağıdaki 📌'li yerleri atlayabilirsiniz. Ben fotoğraflarımı genellikle Canon 750D, bazen de IPhone X ile çekiyorum. Fotoğraflarınızı ister makine ile ister telefonla çekin doğru ışığı aramak ilk önceliğiniz olsun. Telefonumla çekmiş olduğum profesyonel makinayı aratmayacak kalitede ışığı ve renkleri çok iyi olan fotoğraflarım da var. Bu yüzden illa bir makinem olsun diye de kendinizi hiç sıkmayın. Zamanı gelince bir tane edinirsiniz. Bu noktadan sonra elinize bir kağıt ve bir kalem alabilirsiniz. Çünkü önemli noktalara değinmeye başlıyorum.

1.Fotoğraf ÇEKERKEN kulağınıza küpe olsun. 
📌Işık bir fotoğrafta en önemli şey olduğu için çekim yaparken doğru ışığı bulun. Güneşin tam tepede olduğu saatlerde (12.00 ile 14.00 arası) fotoğraf çekmekten kaçının. Tepeden gelen ışık yüzünüzün yarısının çok aydınlık yarısının da çok karanlık görünmesine sebep olur ve çektiğiniz nesneler üzerinde koyu gölgeler oluşabilir. Hani bazen arkamızdaki manzara harikayken hayal ettiğimiz o fotoğraflar çıkmıyor ya işte hep ışık yüzünden. 
📌Manzara çekimi için gün doğumundan sonraki ve gün batımına doğru saatleri tercih edin. Ben gün batımına doğru olan zaman diliminde (saat 17.00-18.00 arasında) oluşan ışık renklerini çok seviyorum
📌Fotoğrafta doğal ışık her zaman en mükemmelidir. Bu yüzden flaş kullanımından kaçının. Karanlık ortamlarda özellikle gece flaş faydalı olur diye düşünüyoruz ama flaş ön tarafı fazla aydınlatarak arka tarafın tamamen karanlık çıkmasına neden oluyor. Ben hiç bir zaman flaşlı çekimde iyi sonuçlar elde edemedim. Bu yüzden de gece çekim yapmıyorum. Fakat flaşın gün ışığında joker olarak kullanılacağı bazı durumlar var. Gündüz hava güneşliyken eğer şapka takarsanız büyük ihtimalle fotoğraflarda yüzünüze şapkanın kocaman gölgesi düşecektir ama flashlı çekim yaparsanız şapkanın gölgesi yüzünüzde daha az görünür. Aynı şekilde flaş ağaç gölgesinin karanlık etkisini de azaltır.
📌Fotoğraf çekerken mümkün olduğunca zoom yapmaktan kaçının. Zoom yapmak yerine çektiğiniz objeye doğru giderek kendiniz yakınlaşın. Zoom megapiksel değerini düşürür ve görüntüde bozulmalar oluşur.
📌Telefon ile fotoğraf çekerken net fotoğraflar elde etmek için telefonu iki elinizle tutun. Genellikle tek eli kullanıyoruz bu da titreyen fotoğraflara neden oluyor. İki elinizi kullanarak çekmeyi alışkanlık edinin. Tek eliyle fotoğrafınızı çekenleri de mutlaka uyarın. :)
📌Profesyonel makina kullanıcısı iseniz en sağlıklı sonuçları tripod ile alırsınız. Seyahatlerde çantanızda en azından mini bir tripod bulundurun. Tripod kameranın sallanmasını önler ve fotoğrafa kendimizi dahil etmemiz kolaylaşır. 
📌Her şeyden en önemlisi bu son madde; tehlikeli çekim noktalarından uzak durun. Günümüzde çok fazla fotoğraf kazası yaşanıyor ve bir çok insan bir fotoğraf uğruna hayatını kaybediyor. Bu yüzden güvenli olmayan, araçların geçtiği yüksek, rüzgarlı ve kaygan yerlerden uzak durun. Hiç bir fotoğraf hayatınızdan önemli değildir.

2.Fotoğraflarınızı DÜZENLERKEN kulağınıza küpe olsun. 
📌Yüksek çözünürlüklerde çalışın. Fotoğraf düzenlemeye başlamadan önce uygulamada fotoğrafın orijinal halini açın ve kaydederken yüksek çözünürlükte kaydedin.
📌Fotoğraftan ekran görüntüsü alıp, onun üzerinde düzenleme yapmayın. Ekran görüntüsü almak fotoğrafın kalitesini düşür.
📌Arkadaşınızın size gönderdiği fotoğraflarda düzenleme yapacaksanız size whatsaptan değil de, airdrop veya mail olarak göndermesini rica edin. Whatsapp fotoğraf çözünürlüğünü çok fazla düşürüyor.
📌Az ve öz uygulama kullanın. Bir fotoğrafı 4-5 uygulama kullanarak kesinlikle düzenlemeyin. Her açtığınız programda fotoğrafın kalitesi daha da düşecektir. Mesela kırpma, fotoğraf boyutlandırma ve filtre işlemini aynı uygulamada yapmaya çalışın. Kullanacağınız uygulama sayısı 2'yi ya da maksimum 3'ü geçmesin. Zaten instagram siz o fotoğrafı paylaştıktan sonra da bir tık daha kalitesini düşürecek. İnstagram’ın hiç sevmediğim özelliği bu.
📌Filtreler fotoğrafın güzelliğini daha çok ortaya çıkartır ve insanlara ilham olur. Fotoğrafa uygun filtreler seçin. Amacımız seçtiğimiz efekti üzerinde birkaç değişik yaparak fotoğrafa uygun hale getirmek olmalı ama şunu da unutmayalım; her efekt her fotoğrafa yakışacak diye bir şey yok. Başlangıç tamamen deneme yanılma ile. Bir süreden sonra zaten hangi fotoğrafa hangi tonlarının yakışacağını kestirmeye başlıyorsunuz ve ne kadar fotoğraf üzerinde çalışırsanız zamanla fotoğraflarınız daha profesyonelleşecektir.
📌Açık ve parlak renkler her zaman keşfet kısmında ilk dikkat çeken fotoğraflardır. Fotoğraflarınızı karanlık tonlarda filtrelemeyin.
📌Doğa fotoğraflarında doygunluğu biraz artırırsanız renkler daha da belirginleşir, harika yeşil tonları elde edersiniz.
📌Fotoğrafa biraz ışık ekleyip biraz da fotoğrafı gölgelendirmek kontrastı artırır ve daha güzel görüntü oluşur.
📌İyi fotoğraflar paylaşmak için son bir tavsiyem sevdiğiniz fotoğrafçıların veya instagramerların hangi uygulamada hangi efekti kullandıklarını öğrenip kendi fotoğraflarınızda onları denemeniz. Sormaktan çekinmeyin. Bunlar gizli bilgiler değil. Ünlü fotoğrafçıların blog, pinterest vb. hesaplarını sürekli takip edin. Çektikleri fotoğraf hakkındaki bazı sırları da zaman zaman paylaşıyorlar, bir backstage fotoğrafta göreceğiniz ufak bir ayrıntı sizi çok fazla fikir sahibi yapabilir.

Gelelim en çok kullandığım fotoğraf düzenleme uygulamalarına; 



Eğer bu yazımı merak edip okumak için buraya kadar geldiyseniz siz de benim gibi fotoğraf çekmeyi ve düzenlemeyi seviyorsunuzdur. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sizin favori uygulamalarınız neler? Benimle paylaşırsanız sevinirim. Aklınıza takılan veya merak ettiğiniz başka konular olursa aşağıda bulunan yorum bölümünden yazabilir ya da instagramda ki gönderime yorum bırakabilirsiniz. Beni instagram’dan takip etmeyi de unutmayın. Instagram hesabım: @burcuensari

Hoşçakalın 😊
Burcu ENSARİ

1 yorum:

Küfür ve hakaret içeren yorumlar yasaktır. Sadece konu ile ilgili yorumlara cevap verilir.